En Windjammer er våre medseilere, altså deltakerne på Windjammer-programmet. En som blir med oss ut på sjøen for å fange vinden (jam the wind).
Windjammere er ungdom og unge voksne i alderen 16-30 år. Det er deg som ikke er i aktiv utdanning, opplæring eller jobb – eller står i fare for å falle ut av aktiviteten du er i.
For eksempel du
- som har mistet motivasjon, lysten og evnen til å fullføre skole.
- som leter etter motivasjonen for å fullføre de målene du har satt.
- som ikke vet hva du vil eller hva du skal bli
- som bare savner følelsen av å mestre hverdagen
- som kanskje trenger å finne ut av hva du drømmer om og har lyst til?
Et seiltokt bestående av en forberedende samling i land og et seilas over fire uker på sjøen. Vi har plass til 40 unge mennesker ombord og ønsker å ha med oss en variert og mangfoldig gjeng ut på sjøen.
- Vi har ikke fast seilplan fordi vi ønsker å følge vinden og seile mest mulig.
- Det betyr at du på forhånd får vite hvor vi starter og slutter seiltoktet, men ikke hvor vi seiler imellom.
Reisen starter på on-boarding
Tre dager, med overnatting, på et leirsted.
- Her blir du kjent med de du skal seile med. Vi vil også snakke mye om hvordan vi skal bygge gode vaktlag og fungere godt sammen ute på havet. Vi lærer om samarbeid, roller, personlighet, hvordan ta hensyn til hverandre og hvordan ta hensyn til seg selv.
- Vi skal bli et godt lag og forberede oss på seiltoktet som snart starter.
Påmønstring på skuta
Etter at du har mønstret på fortsetter on-boardingen om bord på skuta de første dagene. Da skal du bli kjent med rutinen ombord, døgnrytmen og bli kjent med ditt nye vaktlag.
Du vil bli delt inn i 1 av 3 vaktlag som du skal jobbe med resten av toktet. Her vil fokuset være å bygge gode vaktlag, med fokus på samarbeid og gruppedynamikk.
Selve toktet varer i 1 måned. I løpet av denne tiden vil du få bli kjent med skuta Christian Radich, og lære deg å seile henne sammen med vaktlaget ditt. Her vil vi møte både medvind og motvind, medgang og motgang. Sammen kommer vi styrket ut i andre enden.
Ca 1 gang i uka er vi land og besøker spennende steder sammen.
Off-boarding
Siste uka bruker vi til å forberede oss på å komme hjem til Norge.
- Her vil fokuset være på å utforske hva vi har vært igjennom, hva vi har lært om oss selv og hverandre. Hver enkelt skal avslutte toktet med å lage et mål og en plan for veien videre. Planen presenteres for hverandre i vaktlaget før festmiddagen, siste kvelden.
- Målet, planen og ressursene vi har funnet får du med deg videre etter at du mønstrer av skuta og har dratt hjem.
Vi har en on-boarding samling hvor vi skal bli veldig godt kjent på kort tid og lære om spennende temaer som; kommunikasjon, personligheter, hva gjør et lag sterkt og godt og hvordan du blir en god lagspiller.
Vi har et stort fokus på å å bygge gode vaktlag, med fokus på samarbeid, kommunikasjon og gruppedynamikk.
Her får du også en smakebit på hvordan det vil være å bo og leve sammen med andre mennesker i fire uker ute på sjøen. Ved å bli kjent på forhånd så blir det litt mindre overveldende å møte opp for å mønstre på Christian Radich ved toktstart.
Samlingene ledes av våre voyageleadere Jarlfryd, Heidi, Kyle og Jo Leif. Sammen med samarbeidspartnere fra Stiftelsen Alluvio: Synne Rønning og Gard Hongslo.
Voyageleader på ditt tokt vil følge med deg hele veien fra on-boarding til off-boarding.
Selve seiltoktet varer i 1 måned og underveis skal du jobbe med ditt vaktlag 4 timer av gangen, 2 ganger i døgnet, 7 dager i uka.
De ulike vaktene er delt inn etter klokken og varer fra kl: 8-12, 12-4 og 4-8, dag og natt. Denne vaktordningen er helt nødvendig for at seilskuta kan seile og vi er avhengig av din innsats for å få fremdrift!
Vi planlegger hvert seiltokt med noen stopp i land. Vi planlegger ikke på forhånd hvor vi drar, men går i land på for eksempel strender, havner eller mindre steder og har opplegg på land sammen med voyageleader og veiledere ombord.
Når dere får landlov vil dere også få litt egen fritid, men ingen får lov til å gå alene og dere skal alltid ha på dere Windjammer-klær i land. Dette er fordi vi er opptatt av at dere skal føle dere trygge og fordi dere representerer seilskuta Christian Radich og Windjammer.
Underveis på seiltoktet vil du også kunne delta på workshops i forskjellige yrker som feks navigasjon, tømmermann, kokk, matros, maskin og akuttmedisin.
Vi kan i tillegg garantere deg helt unike naturopplevelser, fysiske utfordringer og en uforglemmelig opplevelse av å bo og jobbe med masse nye venner fra hele landet!
Du se mer om livet om bord på skuta på vår YouTube kanal Windjammer, eller klikke her
Prisen for hele programmet, med on-boarding samlinger, samt 1 måned på tokt med Christian Radich, koster kr 85.000,- inkludert on-boarding, reise t/r skuta, kost/losji og noe arbeidstøy.
Windjammer har som ambisjon å sikre full finansiering for alle deltakere som kvalifiserer seg og ønsker å benytte tilbudet. Dette kan skje ved privat finansiering, gjennom arbeidsavklaring via NAV, Oppfølgingstjenesten (OT) eller andre tjenester. Vi hjelper gjerne i kontakten med de som følger deg opp.
Christian Radich tilbyr også stipend til de som ikke kan få finansiering på annen måte. Tildeling av stipend vil innebære at du må betale en egenandel på kr 15.000,-. Send inn en søknad så hjelper vi deg. Vi kan også komme med tips til å søke lokale lag og foreninger om dekning av egenandel.
Vi er opptatt av at alle som har behov for en ny start skal ha en reell mulighet til å delta på Windjammer. Christian Radich vil derfor dele ut stipend for deltakelse til ungdom som ikke har mulighet til å få full støtte til deltakelse fra det offentlige eller foreldre/foresatte. I søknaden til oss må det begrunnes hvorfor nettopp du skal få et slikt stipend.
Det er dessverre ikke mulig for Stiftelsen Christian Radich å gi stipend til alle som har behov, og vi må derfor prioritere de som ikke har noen annen reell mulighet for deltakelse.
Et stipend dekker prisen for hele programmet, med unntak av en egenandel på kr 15.000.
Vi har samarbeid med flere instanser (OT, skole, barnevern) som dekker egenandel for «sine» deltakere, og det er også en mulighet å søke lokalt om støtte fra ulike lag og foreninger.
Ta gjerne kontakt med oss så hjelper vi deg med å se på aktuelle alternativer.